Gratis togsimulatorer på nettet

Selv om det begynner å bli en del år siden de første og etter hvert smått legendariske, kommersielle togsimulatorene kom på markedet, er miljøet rundt dem fortsatt stort. Både Trainz og Microsoft Train Simulator (MSTS) ble lansert i 2001, og dermed ble det mulig for hver og en av oss å kjøre – for ikke å si styre – tog virtuelt. Og når man tenker seg om, er det kanskje ikke rart at dette i utgangspunktet enkle konseptet slo an hos mange. Følelsen av å skulle manøvrere de enorme massene i et gods- eller passasjertog gjennom trange juv eller ned bratte bakker, tilpasse hastighet til tyngden på vognsettet og hellingen i terrenget – og holde tidsfristen – kaller på både konsentrasjon og spenning. I mellomtiden er flere togsimulatorer kommet til, og noen av dem er tilgjengelig på nett helt gratis.

OpenBVE

OpenBVE (Boso View Express) er – som navnet tilsier – en open-source-simulator. Programmet kommer fra Japan, og baserer seg på den japanske simulatoren BVE4, men er regnet for å være mye mer dynamisk. Selv om OpenBVE har en enkel oppbygging, har det oppnådd stor popularitet. Det er kjent for å gi en svært realistisk kjørefølelse, og mange anser det for å være den beste togsimulatoren om man vurderer utifra bevegelsen i kupeen og realismen i lydbildet. Det trekker også opp at du kan velge mellom faktiske togstrekninger fra det virkelige liv, mer enn 100 i tallet. Tilleggsprogrammer gir deg dessuten muligheten til å bygge baner, lokomotiver og annet innhold.

Open Rails

Open Rails ble startet av ildsjeler i 2009, samtidig som oppfølgeren til Microsoft Train Simulator (MSTS) ble utsatt på ubestemt tid. Målsettingen bak programmet var å bygge en simulator som var kompatibel med legendariske MSTS, slik at kjøretøy, strekninger og aktiviteter derfra kunne brukes i en ny simulator med færre begrensninger. Med Open Rails er målet nådd. Fordi også dette spillet opererer med åpen kildekode, kan i praksis hvem som helst videreutvikle produktet, og både lage modifiserte versjoner, samt feilsøke og forbedre disse. Alt i alt gjør dette Open Rails til en robust simulator som holder høy kvalitet tross stadige nyvinninger, og det er ikke fritt for at spillet på mange måter er i ferd med å overgå stamfar MSTS, både i realisme og i spillmuligheter.

Train Mania

Her er ikke fokuset i like stor grad på den naturtro kjørefølelsen, og du har heller ikke muligheten til å velge mellom like mange oppdrag og aktiviteter. Derimot er målet å frakte gods fra et startpunkt til ankomststedet – og det hele gjør du med et godt, gammeldags damptog i det ville vesten. Den ekstra utfordringen ligger i at fraktevognene er åpne, slik at hvorvidt alt godset kommer fram i god behold, utelukkende beror på en god togfører – det vil si deg. Rask og god levering gir bonuspoeng, noe som igjen gjør det mulig å investere i nye tog. Spillet har tjuefire nivå med stigende vanskelighetsgrad, og du kan akselerere framover, bakover og sidelengs for å balansere lasten.