Togspill for barn

Man trenger ikke bli særlig gammel før man skjønner at tog er tøft. Både hastigheten, lyden og kanskje anelsen av at disse fartøyene kan ta deg til fremmede og uoppdagete steder, bidrar til at de aller fleste barn på et eller annet tidspunkt utvikler en fascinasjon for det skinnegående framkomstmiddelet. Siden de færreste av oss har mulighet til å kjøre eller betrakte tog på daglig basis, er det fint at det fins mange spill hvor de yngste barna kan få både prøvekjørt og beundret toglivet.

Hugo Troll Race

Dette spillet er en remake av Amiga-spillet «Hugo – på nye eventyr», og kan lastes ned gratis fra app store. Sammenlignet med originalen er det oppgradert til 3D-grafikk, og i det hele tatt tilpasset tiden. Spilleren kontrollerer ett av Hugos familiemedlemmer, som blir forfulgt av en ond heks. Flukten foregår i interessante omgivelser, og du må både unngå hindringer og samle gullmynter underveis. Gullmyntene kan blant annet brukes til å oppgradere kjøretøyet. Alt i alt er Hugo Troll Race et spennende ferdighetsspill som trener oppmerksomhet og reaksjonsevne. Spillet er anbefalt for barn fra fire år og oppover.

Zoo Railroad Car Puzzles

Dette spillet vil nok treffe de yngste barna best, og passer for aldersgruppen to til seks år. Det kan lastes ned gratis fra i-tunes. Utgangspunktet er tolv ulike puslespill, som alle har scener som inneholder dyr og tog eller togstasjoner i skjønn forening. For mange i den gitte aldersgruppen vil nettopp dyr og kjøretøy representere noe av det kuleste i hele verden, og slik skulle motivasjonen være sikret allerede før spillet er i gang. Når du i tillegg kan regulere antallet brikker i puslespillet, og slå av eller på ulike hjelpefunksjoner, kan oppgavene tilpasses slik at de byr på akkurat store nok utfordringer, og at opplevelsen blir lærerik istedenfor frustrerende. Puslespill øker konsentrasjonsevnen, og er bra for å trene opp øye-håndkoordinasjonen. Om du har tid til å spille sammen med barnet, er det dessuten mye gratis språktrening i dette spillet, både når det kommer til dyreslag og tog-vokabular.

Tog på sporet

Det kan være lett å glemme de fysiske brettspillene i en tid hvor mobilene og nettbrettene har gjort spillutvalget så omfattende og lett tilgjengelig. Men på samme måte som det er uvurderlig trening og læring i å beskjeftige seg med utfordringer servert av en app, byr også et brettspill på læring som man ikke finner andre steder. Fingerferdighetene blir trenet, og sanseopplevelsen ved å holde i og styre brikkene, er utviklende erfaringer. I tillegg skal man ikke undervurdere tålmodighetsøvelsen ved å pakke spillet ut og (i kanskje enda større grad) inn igjen. I «Tog på sporet» er målet at spillerne skal samle passasjerene sine – og bagasjen deres – på sin egen stasjon. Mens oppdraget løses, kjøres passasjerene fra stasjon til stasjon på spillebrettet, og når toget stopper, og det er plass, er du nødt til å gi dem skyss, selv om de ikke er dine egne. Spillet kan være vanskelig for de aller minste, men passer fint for barn i førskolealder.